Een kalknagel is een schimmelinfectie

 

kalknagel


De schimmelinfectie is zeer hardnekkig!

Een kalknagel is een verdikte en verkleurde nagel. Meestal komt dit voor bij een teen, soms bij een vinger. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de kalknagels brokkelig zijn. Ze zijn lelijk om te zien en met een nagelschaar kom je er bijna niet doorheen.

Waardoor ontstaan ze?

Kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel die de nagel infecteert. De schimmel komt soms op het lichaam door een direct contact met iemand die al besmet is, maar meestal via schimmelsporen. Die sporen zitten bijvoorbeeld in huidschilfers van besmette mensen. Wanneer de afweer van het lichaam niet krachtig genoeg is, krijgt de schimmel de kans om te groeien. Bijvoorbeeld na het stoten of beklemming van de nagel.

Wat gebeurt er als de schimmel groeit?

Dan kan de huid rood worden of gaan schilferen. Er kunnen ook weke, witte plekken tussen de tenen komen. Dat heet voetschimmel of ‘zwemmerseczeem’. Diezelfde schimmel kan een nagel infecteren. Meestal het eerst bij het topje van de teen, waar de nagel dan wit of geel verkleurt. Een besmette schimmelnagel kan dikker worden, maar niet alle dikke nagels zijn kalknagels, want nagels kunnen ook dikker worden door bijvoorbeeld de huidziekte psoriasis.

Hoeveel mensen hebben kalknagels?

In een Engels onderzoek had 1,3 procent van de 16- tot 34-jarigen er last van, 2,4 procent van de 35- tot 50-jarigen en 4,7 procent van de 55-plussers. Driekwart daarvan betrof de teennagels. Vergelijkbaar Nederlands onderzoek is niet bekend, maar er is geen reden om te veronderstellen dat de cijfers in Nederland veel anders zullen zijn dan in Engeland.

Hoe kun je ze voorkomen?

Door het de schimmels moeilijk te maken om te groeien. In vochtige omstandigheden gedijen schimmels goed.

* Droog de huid dus na het douchen of zwemmen goed af, ook tussen de tenen. 
* Draag droge, wollen of katoenen sokken en niet te strakke schoenen. 
* Vermijd sokken en schoenen van kunststof.
* Verwissel sokken elke dag en was ze op 60°.
* Was je voeten niet te vaak met zeep, dat spoelt het beschermend vetlaagje op de huid weg.
* In openbare douchelokalen en zwembaden kan het dragen van slippers beschermen tegen besmetting.
* Zorg ook voor een goede weerstand zodat schimmels geen kans krijgen om een infectie te veroorzaken.

Kan het kwaad?

In de meeste gevallen niet, maar de kalknagel kan zo erg verdikt zijn dat hij tegen de schoen drukt en pijn doet. Verder kan een kalknagel een bron van herhaalde schimmelinfecties van de voet zijn, of kan een vervormde nagel de huid beschadigen. Door het wondje dat dan kan ontstaan kan de teen ontstoken raken. Sommige mensen, zoals suikerpatiënten, hebben daar een verhoogde kans op.

Wat is eraan te doen?

Eventuele hinder door de verdikking kunt u zelf wegnemen door de nagel met een vijl of puimsteen bij te werken. Als dat lastig gaat, kan een pedicure de verdikking wegfrezen. Dat moet eens in de twee à drie maanden herhaald worden. Een lelijke kalknagel kunt u verfraaien door er nagellak op te doen. De schimmel gaat met deze twee methoden niet weg.

Hoe moeten we kalknagels behandelen?

Zonder goede behandeling zullen schimmelnagels niet weggaan. In de loop van de tijd raken juist steeds meer nagels aangetast. Schimmelnagels zijn immers besmettelijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Er zijn medicijnen op de markt die schimmelnagels te bestrijden. De anti-schimmelmiddelen belemmeren de schimmel in zijn groei en doden hem uiteindelijk. Er zijn lakken met het medicijn erin en er zijn tabletten. De lak kan alleen schimmels die in het oppervlak van de nagel zitten weg krijgen. Bij de meeste kalknagels zit de schimmel dieper. Slikken van het medicijn is dan nodig, en wel gedurende drie maanden. Bij gebruik van terbinafine (Lamisil) verdwijnt bij ongeveer driekwart de kalknagel. Itraconazol (Trisporal) lijkt wat minder effectief. Wanneer de kuur niet aanslaat, kan die herhaald worden. Het is goed om u te realiseren dat deze medicijnen, net als alle medicijnen bijwerkingen kunnen geven, zoals maag-darmklachten of leverstoornissen. De medische behandeling duurt meestal 12 weken. Na deze behandeling zal de nagel weer gezond uitgroeien. Het gezond uitgroeien van de nagel neemt afhankelijk van de situatie tussen enkele maanden en een jaar in beslag. Voordat deze medicijnen worden voorgeschreven, moet dan ook getest worden of de verdikte nagel echt door een schimmel wordt veroorzaakt. Bovendien moet naar het oordeel van arts en patiënt het verwachte effect opwegen tegen de bijwerkingen.

Van buitenaf

Behalve pillen, bestaat ook de mogelijkheid om de nagel van buitenaf te behandelen. Voor de uitwendige behandeling zijn er diverse middelen in de vorm van stift, tinctuur en olie te koop om schimmelnagels aan te pakken. Ook hiervoor geldt dat het een tijd kan duren voordat de infectie verdwenen is en je nagel er weer normaal uitziet. Je kan een schimmelmiddel voor uitwendige behandeling gewoon bij de drogist of apotheek kopen. Het middel kan direct worden aangebracht op je nagels. De werkzame stof dringt dan door de nagel om daar zijn werk te doen. Het voordeel van een olie, stift of tinctuur is dat het geen zware bijwerkingen heeft zoals bij de middelen die van binnenuit werken.

Kan de schimmelinfectie terugkomen?

Soms komen kalknagels terug. Vaak komt dat door onvoldoende behandeling of als een voetschimmel de nagel opnieuw geïnfecteerd heeft.

Hoe zorg ik voor geïnfecteerde nagels?

U vindt het misschien lastig om voor uw kalknagels te zorgen als er sprake is van een schimmelinfectie en de nagels dik en brokkelig worden. Gebruik een nagelschaartje om de nagels kort te knippen. Vijl de nagel niet als deze omhoog is gekomen, want hierdoor wordt de infectie verspreid. Het is verstandiger om dit door een voetverzorger of podotherapeut te laten doen. Zij hebben hiervoor speciale apparatuur.

Medicijnen via huisarts:

Lamisil (terbinafine)
Trisporal (itraconazol)

Nog even samengevat...

• Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie
• Vaak krijgen mensen met voetschimmel ook last van kalknagels.
• Kalknagels kunnen besmettelijk zijn, zowel voor andere delen van uw huid als voor andere mensen.
• Kalknagels worden in de regel erger als ze niet worden behandeld.
• Kalknagels kunnen behandel worden met medicijnen of schimmeldodende aromatherapeutische middelen. Het gezond uitgroeien van de nagel neemt afhankelijk van de situatie tussen enkele maanden en een jaar in beslag.
• De behandeling kan door de voetverzorger en de podotherapeut worden begeleid.